nieuws

Jubileumeditie Nacht van de Militaire Muziek

26 februari 2024

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2024 vindt de tiende editie van de Nacht van de Militaire Muziek plaats in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg.

Vanwege het jubileum vindt deze feestelijke tiende editie voor het eerst verspreid over twee avonden plaats. ‘De Nacht’ is met 50 optredens een muziekfestival waar het publiek op vernieuwende wijze kennismaakt met militaire muziek. ‘De Nacht’ is een gezamenlijk initiatief van het NMM en de Staf Militaire Muziek van Defensie.

Makandra
Het thema van dit jaar is Makandra. Dit betekent ‘samen’ of ‘met elkaar’ in het Surinaams. Er worden verhalen verteld en verbindingen gelegd met mensen en culturen, in traditionele stijl met marsmuziek, klassieke muziek, latin, popliedjes, eurojazz en hiphop. De band van de Surinaamse legerkapel is er met kaseko en andere Caraïbische muziek. Ook is er aandacht voor stads- en streekcultuur uit eigen land.

Inspirerende muzikanten en artiesten

De Nacht presenteert vele optredens waar militaire muzikanten op inspirerende wijze samenwerken met artiesten. Zo speelt Steef de Jong samen de klarinetsectie KMKJWF de allereerste operette ooit gemaakt: Orphée aux Enfers. Daarnaast zijn er inspirerende gasten als Postmen, Veldheren: Mart de Kruif en Peter van Uhm, Izaline Calister, Lílian Vieira, Benjamin Herman, Frans Limburg, Simon Feenstra, Patricia van Haastrecht en de Omniband.

Hoogtepunten
Geheel in thema heeft de FKNR samen met Simon Feenstra een liedjesprogramma samengesteld dat gaat over vriendschap: van ‘I’ll be There’ tot ‘Father Figure’. Orkest Koninklijke Luchtmacht en Postmen zijn deze jubileumeditie de knallende afsluiter. Waar Postmen regelmatig samenwerkt met live muzikanten op het podium, wordt dit de eerste keer met een 48-koppig orkest.

Nationaal Militair Museum
Het NMM in Soesterberg is één van de drie Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de Krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid.