nieuws

Dakota DC3 vliegt weer met kids Veteranendag

25 oktober 2021

Alex (12): ‘Zo wil ik wel naar Spanje vliegen, vet mooi’

Veerle (12): ‘We zagen een kasteel en een eiland’

In aanloop naar de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag wordt ieder jaar een scholenwedstrijd georganiseerd. Dit om jongeren bij het evenement en veteranenthema te betrekken. De winnaar mag dan als VIP naar Den Haag en ontmoet Z.M. de Koning. Daarna mag  hij of zij – met de hele klas – een rondvlucht maken in een veteranenvliegtuig: de Dakota DC3.

Op 4 en 13 oktober kon er, na een lange corona-pauze, weer gevlogen worden. De winnaars van 2020 – eindelijk –  en die van 2021 konden hun prijs nu verzilveren. Beide dagen vlogen zo’n veertig kinderen van het Groevenbeekcollege uit Ermelo (2020: maken Vrijheidsvlog) en basischool de Schouw uit Nieuwegein (2021: Junior V-games -sport) het rondje van ongeveer 40 minuten. Dat gaat dan vanaf Schiphol over de Dam in Amsterdam, het eiland Pampus en via het Muiderslot en Vinkeveen weer terug. Voor iedereen indrukwekkend, maar voor sommigen des te meer omdat ze nog nooit hadden gevlogen. Zoals voor Naomie (11) uit Nieuwegein: ‘Ik vind het eng, het vliegtuig staat helemaal scheef.’

Bij de eerste vlucht sloot veteraan-zanger Dennis Kroon aan, de tweede vlucht werd uitgezwaaid door Comitélid Sjoerd Laarberg, CEO Allianz en Invictus Games teamlid Gerno Boes.

Na afloop kwam alle spanning en enthousiasme er uit bij het broodje kroket in de Oude Verkeerstoren van Schiphol. En toen –  vol met verhalen en filmpjes – weer snel de bus in, weer op weg naar huis.