nieuws

2024: 20 jaar Nederlandse Veteranendag

8 januari 2024

Op zaterdag 29 juni wordt voor de 20e keer de Nederlandse Veteranendag georganiseerd in Den Haag Precies zoals het ooit begon in 2005, op de verjaardag van Z.K.H. Prins Bernhard.  De 20e ‘verjaardag’ van het evenement wordt bescheiden gevierd. Met aandacht daarvoor in de publiekscampagne en op muzikaal gebied.

Hoe ziet dat er dan uit?

Allereerst blijft de Veteranendag gewoon intact zoals iedereen dat inmiddels gewend is. En ook wil, zoals steeds weer blijkt als dat aan veteranen wordt gevraagd.  Dus met de bekende deelactiviteiten: opening in de Koninklijke Schouwburg, medaille-uitreiking op het Lange Voorhout, het nationaal defilé voor Z.M. de Koning en de afsluitende gezelligheid met muziek op het Malieveld.

Campagne ’20 Jaar NLVD’

In de publiekscampagne wordt op een speciale manier ingegaan op deze twintig jaar. Zo wordt vanaf medio februari iedere week een andere veteraan voorgesteld, de laatste in de week voor 29 juni. Negentien in totaal dus en allemaal veteranen die op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij een van de afgelopen Veteranendagen. Ze zijn vanaf medio februari te vinden op onze site en socials, ook in beeld. Deze twintig verhalen worden later gebundeld in een boekwerkje.

Vier van de veteranen uit de ‘groep van twintig’ staan in juni op de campagneposters die in heel Nederland te zien zijn. Hen vinden we ook terug in de rtv-spot en sommigen spelen ook een rol in het openingsprogramma in de Koninklijke Schouwburg.

Neven-geschakeld gaat een oproep lopen om voor de 20e Nederlandse Veteranendag de vlag uit te steken. Dat mag iedere Nederlander, maar veel mensen weten dat niet.

Muziek en educatie

De jaarlijkse Kidswedstrijd en de première van het nieuwe schoolconcert ‘De Keuze’ worden voor deze gelegenheid aan elkaar gekoppeld. Inhoudelijk en qua organisatie. Zo wordt de scholen gevraagd om iets muzikaals voor veteranen te bedenken en uit te voeren. De winnende school wordt dan op 26 juni bekend gemaakt in Den Haag, in het Theater aan het Spui. Dat na afloop van de première van het nieuwe schoolconcert ‘De Keuze’, in hetzelfde theater.

Malieveld

Op het Malieveld wordt de entree van het defilé over de Baileybrug herhaald en wordt gesproken met een passende band van naam. Welke band dat is, blijft nog even geheim.

Houd onze site en socials dus in de gaten vanaf medio februari!