nieuws

19e editie van de Nederlandse Veteranendag trekt 90.000 bezoekers naar Den Haag

26 juni 2023
Maar liefst 90.000 bezoekers trokken naar Den Haag voor de publieksactiviteiten op het Malieveld en om langs de route van het defilé te staan. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Dit jaar was de Nederlandse Veteranendag bijzonder, omdat ruim 60 veteranen een medaille voor hun recente inzet ontvingen. Daaronder ook militairen die recent ingezet waren in Oekraïne om mogelijke oorlogsmisdaden te onderzoeken.

 

Minister-president Mark Rutte bedankte in zijn toespraak tijdens de opening van de dag Nederlandse militairen voor hun bijdrage aan vrede, vrijheid en veiligheid. Hij refereerde aan militairen die Oekraïense collega’s trainen en opleiden, “zodat zij het verschil kunnen maken in deze afschuwelijke oorlog die maar één uitkomst mag hebben: dat Oekraïne wint, dat jullie Oekraïense collega’s zullen slagen.”

 

Minister van Defensie Kajsa Ollongren stond in haar toespraak tijdens de medaille-uitreiking ook stil bij de oorlog in Oekraïne. “Voor het tweede jaar op rij vieren we deze Veteranendag tegen de achtergrond van een verschrikkelijke, vernietigende oorlog in Europa. Een oorlog, waar velen van u in actieve dienst dagelijks mee bezig zijn. Van wapenleveringen tot de training van Oekraïense militairen. Van inzet op de oostflank tot cyberdreigingen hier in Nederland.” Vervolgens ontvingen op het Lange Voorhout ruim 60 veteranen een medaille voor hun recente inzet.

 

Zonovergoten Veteranendag
Ook dit jaar was het defilé populair bij bezoekers. De detachementen trokken langs Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk, waarbij hij hen afzwaaide. Ook op het Malieveld liepen vele burgers, militairen en veteranen rond. Voor het eerst kwamen de detachementen van het defilé over een baileybrug aan op het Muziekplein, waar Eric Corton de militairen en veteranen welkom heette met muziek en uitleg. “Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Het weer was prachtig. De sfeer op het Malieveld was goed, waar veteranen elkaar ontmoetten en burgers de wereld van veteranen instapten”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

 

Samenvatting openingsprogramma
Bekijk hier de samenvatting van het openingsprogramma in de Koninklijke Schouwburg.
Bekijk hier op NPO1 de Nederlandse Veteranendag terug.