Minister-president Rutte: “Veteranen staan midden in de samenleving”

5 juli 2013

29 juni-2013

Minister-president Rutte sprak vandaag bij de opening van Nederlandse Veteranendag in de Ridderzaal in Den Haag in aanwezigheid van koning Willem-Alexander over de groeiende erkenning en waardering voor veteranen in Nederland. “Veteranen staan midden in de samenleving. En dat moet zo blijven. Veteranendag is pas negen jaar jong, maar nu al is deze bijzondere dag niet meer weg te denken uit onze samenleving en ons collectieve geheugen.” De negende editie van Veteranendag, met als thema ‘Veteranen Dichtbij’, trok 85.000 bezoekers.

Rapper Yes-R in Ridderzaal

Het programma in de Ridderzaal bestond uit verhalen van veteranen, toespraken en muziek. Rapper Yes-R liet samen met basisschoolleerlingen uit Amersfoort een speciaal voor vandaag gecomponeerde veteranenrap horen. Extra aandacht ging dit jaar uit naar de omgeving waar veteranen actief zijn; werkgevers, lokale projecten en regionale initiatieven. Met de uitverkiezing van het Beste Veteraneninitiatief (winnaar Zwolle) werd één van de vele regionale veteraneninitiatieven uitgelicht. Op het Binnenhof kregen zestig militairen de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt.

Defilé diverser dan ooit

Het nationaal defilé werd afgenomen in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Het defilé was dit jaar diverser en groter dan ooit, met een recordaantal van 4000 deelnemers en ruim honderd detachementen. Het aantal jonge veteranen dat zich heeft aangemeld is gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Bovendien sloten zich nieuwe bedrijfsdetachementen aan, waaronder beveiligingsbedrijf G4S. Voor het eerst liepen er dit jaar 22 medische veteranen mee in het defilé. Deze mannen en vrouwen zijn in Nederland als chirurg of anesthesist in een ziekenhuis werkzaam en  worden gemiddeld één keer per twee jaar voor Defensie uitgezonden naar een conflictgebied. Ook nieuw dit jaar was een detachement met speurhonden en hun begeleiders. De twaalf honden en hun twaalf begeleiders zijn allemaal op missie geweest en hebben zich ingezet in dienst van de vrede.

Malieveld publieksprogramma

Op het Malieveld vindt traditiegetrouw de publieksmanifestatie plaats. Het is het start- en eindpunt van het defilé en de ontmoetingsplaats voor vele veteranen. Dit jaar bezochten circa 85.000 mensen Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor informatie over de Nederlandse Veteranendag kunt u terecht bij de woordvoerder Veteranendag Koos Sol, 06-53958039/ sol@veteranendag.nl