Maak kans op een ontmoeting met Koning Willem-Alexander

25 maart 2019
Klas Sophie bij Koning Willem-Alexander

Een bonenschotel, patat met mayo, een stamppot of iets anders? Wat zou jij koken voor een veteraan die terugkomt van missie? Die vraag staat centraal in de vijfde scholierenwedstrijd. Voor deelnemende scholieren liggen er bijzondere prijzen in het verschiet: een vlucht in een oud Dakota-toestel, een VIP-behandeling tijdens Veteranendag en zelfs een ontmoeting met Koning Willem-Alexander. De meester van de winnende klas van 2018, meester Arjan, vertelt hoe het is om te winnen.

Hoe was het om mee te doen aan de scholierenwedstrijd?
“Heel leuk en heel spannend. We hebben ons uiterste best gedaan. We hadden totaal niet door hoeveel keer er was gestemd. Sophie (de winnaar van de scholierenwedstrijd in 2018, red.) heeft uiteindelijk heel goed gebruik gemaakt van de lokale veteranendag. Daar heeft ze met zelfgemaakte kaartjes allemaal mensen aangesproken en gevraagd om te stemmen, waaronder de burgemeester. Ikzelf heb de lokale media benaderd, onze nieuwsbrief gebruikt en mijn sociale media: LinkedIn, familie Whatsapp, werk-app en schoonfamilie-app.”

De klas van Sophie bij het Dakota vliegtuigDe klas van Sophie bij het Dakota vliegtuig.

Hoe is het om te winnen?
“Te gek natuurlijk om die prijzen te zien. Je bent natuurlijk enorm trots. Ik zei gelijk tegen de kinderen: een kleine moeite kan een grote beloning opleveren. Sophie is gewoon op een middag aan de slag gegaan, als gebaar naar iemand die een groot offer in Irak heeft gebracht. Zo’n klein gebaar kan grote gevolgen hebben. Dat geeft een enorme kick. Ik ben heel erg blij voor Sophie. Ik gun het haar heel erg.”

Sophie wint de scholierenwedstrijd

Waarom vind je het belangrijk om mee te doen aan de schoolwedstrijd?
“Belangrijkste is dat kinderen weten dat vrede niet vanzelfsprekend is. Regelmatig bespreken we het nieuws en proberen we duiding te geven. De gastles en zo’n wedstrijd zijn dan hele mooie manieren om dit over te brengen.”

Hoe vonden de leerlingen de gastles van een veteraan?
“Het is zo belangrijk dat iemand die daar is geweest erover vertelt. De leerlingen stellen dan 100 vragen. Die kan hij dan allemaal beantwoorden. Ik niet. Het geeft het verhaal veel meer betekenis als een veteraan vertelt dat de kogels om zijn oren vlogen.

De kinderen zijn daardoor automatisch veel meer betrokken. Ik kan het vertellen, maar dat haal ik uit de krant; hij is er geweest! De kinderen zijn meer geboeid door zijn verhaal en stellen heel veel vragen. Ze vinden het dan heel spannend om te vragen of hij weleens iemand heeft doodgeschoten. Of als hij vertelt dat hij op missie omsingeld was door Irakezen. Dan is het ineens helemaal stil in de klas.”

Selfie van meester Arjan met de hele klasSelfie van meester Arjan met de klas.

Scholierenwedstrijd 2019 – Come back meal
Het Nationaal Comité Veteranendag organiseert samen met educatieve programma Veteraan in de Klas van het Veteraneninstituut een kookwedstrijd voor scholieren. De opdracht is een recept te bedenken voor een ‘come back meal’. Een speciale welkomstmaaltijd om te vieren dat de veteraan terugkomt van missie. De top vijf recepten worden in het voorjaar 2019 daadwerkelijk gekookt voor de jury die het winnende gerecht kiest.

Meedoen of meer informatie? Klik hier!