Koning Willem-Alexander neemt voor het eerst als koning nationaal defilé af

28 juni 2013

Medische veteranen en veteranen met speurhonden nieuw in het defilé tijdens Veteranendag

Op zaterdag 29 juni viert Nederland de negende editie van de Nederlandse Veteranendag. De feestelijke dag in Den Haag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. De Haagse binnenstad is het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma. De dag is een publieksmanifestatie gericht op veteranen, hun familie en vrienden en algemeen publiek. Iedereen is welkom. Het programma bestaat uit een ceremonie in de Ridderzaal met Koning Willem-Alexander. Na de speech van minister-president Rutte wordt een informatief, theatraal en muzikaal programma geboden. Een hoofdrol is weggelegd voor 30 basisschool leerlingen uit Amersfoort die samen met rapper Yes-R een veteranenrap laten horen. Het programma bestaat verder uit een medaille-uitreiking op het Binnenhof, het nationaal defilé en feestelijkheden op het Malieveld. Bijzonder aan de negende editie van Veteranendag is dat koning Willem-Alexander voor het eerst als koning het nationaal defilé afneemt.

 

Nieuwe elementen Veteranendag 2013

Medische veteranen

Voor het eerst lopen er dit jaar 22 medische veteranen mee in het defilé. Het gaat om mannen en vrouwen die in Nederland als chirurg of anesthesist in een ziekenhuis werken en gemiddeld één keer per twee jaar voor Defensie uitgezonden worden naar een conflictgebied. Ze hebben ervaringen opgedaan in ziekenhuizen in Afghanistan, Irak en Bosnië. Anesthesiemedewerker Ben (52) uit Jelsum is een van deze veteranen. In totaal is hij acht keer op missie geweest. Ben behandelde patiënten in Bosnië, Afghanistan, Irak en Somalië.

Speurhonden in defilé

Ook nieuw dit jaar is een detachement met speurhonden en hun begeleiders. De twaalf honden en hun twaalf begeleiders zijn allemaal op missie geweest en hebben zich ingezet in dienst van de vrede. De eenheid bestaat uit honden die kunnen worden ingezet voor bewaking, het opsporen van explosieven, ook op en rond wegen. Nederland is voorloper met het inzetten van een militaire hondeneenheid. Guido (34 jaar) is chef van een eenheid, waarbij deze speurhonden zijn ingedeeld. Hij kijkt uit naar Veteranendag en verwacht enthousiaste reacties vanuit het publiek

 

Medaille uitreiking

Op het Binnenhof krijgen zeventig militairen de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Vier personen krijgen deze medaille opgespeld door onder anderen minister-president Rutte en minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Ciska (46 jaar) is één van deze vier veteranen. Zij krijgt de herinneringsmedaille voor haar inzet tijdens de VN missie in Zuid-Soedan. Na de ceremonie op het Binnenhof neemt koning  Willem-Alexander op de Kneuterdijk in Den Haag het nationaal defilé af.

Achtergrond Nederlandse Veteranendag

 

Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Nederland telt ruim 130.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Bosnië. Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen in de Nederlandse samenleving. Veteranendag geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn.

 

 

Programma Veteranendag 29 juni

 

Het programma van Veteranendag bestaat uit een ceremonie in de Ridderzaal, een medaille-uitreiking op het Binnenhof, het nationaal defilé en feestelijkheden op het Malieveld. De dag start om 9.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Enkele programmaonderdelen die extra vermelding waard zijn:

 

–        Aanwezigheid koning Willem-Alexander: Bijzonder aan de negende editie van Veteranendag is dat koning Willem-Alexander voor het eerst als koning het nationaal defilé afneemt. Bovendien blijft het defilé elk jaar vernieuwen. In 2013 loopt een detachement mee met honden, ingezet om explosieven te vinden. Verder ook een detachement van het Korps Mariniers met pakpaarden die gebruikt worden in bergachtig terrein. Daarnaast is een nieuw bedrijfsdetachement aanwezig van beveiligingsfirma G4S met veteranen (ex-militairen) die nu in de beveiliging werkzaam zijn. En een detachement veteranen bestaande uit medisch personeel dat vanuit relatieziekenhuizen was ingezet bij verschillende missies.

 

–        20-jaar Cambodja: Twintig jaar geleden werd de missie in Cambodja beëindigd. Zo’n 2600 militairen, voor het grootste deel van het Korps Mariniers, waren daar ingezet tussen februari 1992 en november 1993. Om deze uitzending te belichten is een speciale Cambo-static gemaakt. En een Aloutte III helikopter van de luchtmacht, natuurlijk in VN-wit, met de letters UN erop. Deze twee materieelstukken vormen tegelijk het decor van het Cambo-meeting point.

 

–        Veteranenmotorrit: 250 motorrijdende veteranen komen zaterdag 29 juni naar het Malieveld toe. Ze zijn afkomstig uit heel Nederland. Vanaf vrijdag rijden ze naar Den Haag en onderweg stoppen ze bij monumenten en bezoeken ze een veteraneninloophuis. Ze rijden als veteraan, niet vanuit een specifiek motorclub en een kleine delegatie mag meerijden in het defilé. Op Veteranendag rijden 25 motorrijdende veteranen mee in het defilé.

 

Veteranenactiviteiten in juni

 

In de maand juni vinden in Nederland verschillende activiteiten plaats in het kader van Veteranendag. Door heel het land worden regionale activiteiten georganiseerd. Bovendien is Veteranendag online actief met de website, Facebook en Twitter. Het doel van de activiteiten is om veteranen en verhalen van veteranen bij meer Nederlanders onder de aandacht te brengen. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.veteranendag.nl

 

Thema 2013: ‘Veteranen dichtbij’

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Veteranen dichtbij’ om te laten zien dat veteranen zich overal in de Nederlandse samenleving bevinden. Soms is dat dichterbij dan men denkt, omdat men niet weet dat hun buurvrouw, hun collega of iemand uit hun vriendenkring op missie is geweest. Extra aandacht gaat dit jaar uit de omgeving waar veteranen actief zijn; werkgevers, lokale projecten en regionale initiatieven. Met de uitverkiezing van het Beste Veteraneninitiatief (winnaar Zwolle) bieden we één van de vele regionale veteraneninitiatieven een landelijk platform.

Voor meer informatie over verhalen van veteranen, Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag

 

Wilt u een interview met Ben, Guido of Ciska of zoekt u een ander verhaal van een veteraan? Voor contact met veteranen of voor mogelijkheden tot interviews kunt u contact opnemen met Margriet Bakker, 020-5205280 / margrietbakker@bkb.nl.