Karel Doorman helpt in strijd tegen Ebola

6 november 2014

Donderdag 6 november vertrekt het gloednieuwe marineschip Karel Doorman naar West-Afrika. Met 55 mariniers, een medisch team en de vaste bemanning biedt de Karel Doorman hulp bij de strijd tegen ebola. De lading van het grootste Nederlandse schip bestaat uit 11 miljoen handschoenen, 1000 rubberen laarzen, tientallen vrachtwagens, auto’s en ambulances, ontsmettingsmiddel, thermometers, generatoren en mobiele laboratoria. Met deze lading vaart de Karel Doorman via Groot-Brittannië en Dakar naar de door ebola getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia.

De missie is een samenwerking tussen het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Europese Unie draagt bij aan de missie. Nederland heeft voor 5 miljoen euro aan hulpgoederen ingekocht. Aan boord van het schip komen ook spullen uit acht andere lidstaten, zoals België, Oostenrijk en Finland.

Ebola is een besmettelijke ziekte die tot de dood kan leiden. Overdracht van ebola tussen mensen gebeurt als je in aanraking komt met lichaamssappen (zoals bloed of uitscheidingen als braaksel of ontlasting), meestal tijdens het verzorgen van de zieke. Meer informatie over het virus is te vinden via de site van Artsen zonder Grenzen.