Jubilerende Veteranendag trekt 90.000 bezoekers

28 juni 2014

De tiende editie van Nederlandse Veteranendag heeft 90.000 bezoekers naar de Haagse binnenstad en het Malieveld getrokken. Tijdens het ochtendprogramma in de Ridderzaal werd bekend gemaakt dat Veteranendag de status krijgt van Nationaal Comité. Op het Binnenhof werden in aanwezigheid van koning Willem-Alexander tientallen veteranen gedecoreerd. Aan het jaarlijkse nationale defilé deden ruim 5000 personen mee. Nieuw is ook een detachement van veteranen die als aalmoezenier, dominee of humanistisch geestelijk verzorgen op missie zijn geweest ter ondersteuning van de troepen. Daarnaast deden twee nieuwe bedrijfsdetachementen mee: openbaar vervoerder HTM en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Rutte: “Helden moeten we koesteren”
Premier Rutte stond bij zijn toespraak in de Ridderzaal stil bij de taken die veteranen verrichten. Rutte: “Militairen en veteranen die zich waar ook ter wereld inzetten voor anderen verdienen onze erkenning en respect. Veteranen zijn helden die wij moeten koesteren. Onze vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom moeten we de verhalen die zij en hun omgeving vertellen blijven delen. Dat is de afgelopen tien jaar gebeurd en dat moeten we in de toekomst blijven doen.”

Tien veteranen verhalen
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan zijn tien bijzondere verhalen van en over Nederlandse veteranen gebundeld in de eenmalige uitgave ’10 Veteranen Verhalen’. In aanwezigheid van de tien auteurs heeft jurylid Gerdi Verbeet het eerste exemplaar van het jubileumboek overhandigd aan de koning. De verhalen zijn ook online de gepubliceerd op de website www.10veteranenverhalen.nl.

Achtergrond Nederlandse Veteranendag
Nederlandse Veteranendag vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van juni, dicht bij de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Nederland telt 115.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn.

Voor meer informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl. Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag. Ook is de Veteranendag-app te downloaden in de app-store.