Gerdi Verbeet in jury Jubileumverhalen Veteranendag 2014

26 februari 2014

Verbeet: “Als dochter van een Indië-veteraan gaan de verhalen van veteranen over hun ervaringen me aan het hart”

Nederlandse Veteranendag bestaat op 28 juni tien jaar. Ter gelegenheid daarvan worden tien bijzondere verhalen van en over Nederlandse veteranen gebundeld in de eenmalige uitgave ‘Jubileumverhalen’. Gerdi Verbeet is voorzitter van de vakjury die de tien meest bijzondere verhalen gaat uitkiezen. Ze is natuurlijk vooral bekend als voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. “Als Kamervoorzitter heb ik veel aandacht besteed aan veteranen, omdat zij altijd onze waardering en respect verdienen voor de taak die ze in opdracht van de politiek vervullen”. Minder bekend is dat ze ook dochter is van een Indië-veteraan en daarom sterk betrokken bij verhalen van veteranen. Verbeet heeft bijvoorbeeld als eerste Kamervoorzitter de troepen bezocht die de missie in Uruzgan vervulden. Op 28 juni, tijdens de openingsceremonie van de 10e Nederlandse Veteranendag in de Ridderzaal, worden de ‘Jubileumverhalen’ voor het eerst uitgegeven.

Tot en met 30 maart 2014 kan iedereen nog, veteranen en niet-veteranen, zijn of haar verhaal insturen.

Juryleden
De jury voor de Jubileumverhalen vormt een brede afspiegeling van de Nederlandse samenleving:

·       Mw. Gerdi Verbeet (juryvoorzitter), voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en dochter van een Indië-veteraan.

·       Dhr. Henk Morsink (vicevoorzitter), veteraan en voormalig Chef Militaire Huis van koning Willem-Alexander. Tegenwoordig actief in de lokale politiek.

·       Dhr. Fred Lardenoye, eindredacteur van het veteranenmagazine Checkpoint en initiatiefnemer van verschillende veteranenprojecten. Bijvoorbeeld de muzikale Veteranentop 50.

·       Dhr. Niels Roelen, veteraan, militair en auteur van twee boeken over zijn missies in Afghanistan.

·       Dhr. Jan Rijken, veteraan en projectleider van Nederlandse Veteranendag.

Jubileumverhalen in verschillende soorten en maten
Het doel van de Jubileumverhalen is om bijzondere verhalen te verzamelen die samen ‘het verhaal’ van de Nederlandse veteraan vertellen. Zulke verhalen verdienen een podium en dragen bij aan de erkenning en waardering voor veteranen. Bij voorkeur zijn het verhalen die nog niet bij een breed publiek bekend zijn. De verhalen kunnen antwoord geven op vragen als: Heb jij als veteraan wel eens je verhaal voor de klas verteld? Was jij bij de allereerste Veteranendag in Nederland aanwezig? Wat is jouw mooiste herinnering aan het contact dat je had met lokale bevolking tijdens een uitzending? Zet jij je als veteraan actief in als vrijwilliger in de buurt? Wat is jouw band met veteranen? Ben jij een inwoner van Den Haag en maak je Veteranendag altijd van dichtbij mee? Koester je bijzondere herinneringen aan een ontmoeting met een veteraan? Ben je een leerling of docent en wil je iets kwijt over veteranen? Hoe is het om samen te werken met een veteraan? Hoe was het om een partner te hebben die op missie ging? Verhalen kunnen tot en met 30 maart 2014 opgestuurd worden.

10 jaar Nederlandse Veteranendag
Nederland telt ruim 130.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen in de Nederlandse samenleving en geeft een nationaal gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. De eerste Nederlandse Veteranendag was op 29 juni 2005, de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard. Later is de Veteranendag vast geprogrammeerd op de laatste zaterdag in juni. Dit jaar wordt de 10e Nederlandse Veteranendag georganiseerd op zaterdag 28 juni.