Veteraan in de klas

In heel Nederland verzorgen meer dan tweehonderd veteranen gastlessen op basisscholen en in het voorgezet onderwijs. Veteraan-gastdocenten hebben deelgenomen aan uiteenlopende missies, van de Tweede Wereldoorlog tot nu. In de klas vertellen zij hun persoonlijke verhaal. Vaak neemt een veteraan-gastdocent attributen mee die gebruikt werden op missie, bijvoorbeeld een kogelvrij vest of een VN-helm. Voor docenten zijn de lessen een goede aanvulling op lessen over thema’s als oorlog en vrede, bij het geschiedenisonderwijs of burgerschapsvorming. De reacties van leerlingen zijn bijzonder positief.

Training en ondersteunende leermiddelen
Voordat een veteraan zich ‘Veteraan in de Klas’ mag noemen, krijgt hij of zij een speciale training van het Veteraneninstituut. De gastdocent en de klas kunnen bovendien gebruik maken van ondersteunende leermiddelen. Het interactieve dilemmaprogramma Wat zou jij beslissen?  voor het voorgezet onderwijs en het veteranenstripalbum Op Missie voor alle leeftijdsgroepen.
Meer Informatie over dit lespakket kunt u lezen in de flyer Wat zou jij beslissen.

Interactieve missiekaart Mee op Missie
Op de online wereldkaart Mee op Missie  is een selectie van Nederlandse missies en persoonlijke verhalen van veteranen te vinden. Daarnaast is er het geïllustreerde boek Oorlogen en vredesmissies: ervaringen van Nederlandse veteranen 1940-2010. Daarin staan alle missies van de Tweede Wereldoorlog tot en met Afghanistan.

Ook een veteraan in de klas?
Met vragen over het programma of om een Veteraan in de Klas uit te nodigen, kunt u zich richten tot educatie@veteraneninstituut.nl.
Meer informatie over het programma vindt u op de website van het Veteraneninstituut.

Bekijk hier het filmpje “Veteraan in de klas”