Finse veteranenorganisatie doet inspiratie op bij NLVD

8 maart 2016

Finse veteranenorganisatie doet inspiratie op bij NLVD

Een delegatie van de Finse ‘Oak Leaf league for War Veterans’ heritage’ was gisteren bij de Nederlandse Veteranendag te gast.

De Finnen maken deel uit van een commissie van de Finse regering die de opdracht heeft het vernieuwen van de bestaande Nationale Veteranendag in Finland. Die is namelijk nog steeds alleen gericht op Tweede Wereldoorlog veteranen .

Kolonel (b.d.) Pekka Holopainen en commissievoorzitter Kimmo Kajaste waren getipt over de Nederlandse aanpak, vandaar hun bezoek aan Nederland. Projectleider Jan Rijken gaf uitleg over de Nederlandse aanpak. De Finse delegatie was onder de indruk van de manier waarop het Nationaal Comité Veteranendag zich inzet voor de Nederlandse veteranen van alle leeftijden en missies.

In Finland ligt de focus nog op veteranen uit de periode 1939 – 1945 die tijdens de Finse oorlogen de onafhankelijkheid van het land bewaarden, een groep van ongeveer 30.000 veteranen. In de toekomst wil men, naast het blijvend in herinnering houden van de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook aandacht voor Finse militairen die onder andere op vredesmissies zijn geweest.

De delegatie verblijft drie dagen in Nederland en bezoekt nog het Veteraneninstituut en de IGK.

Meer nieuws