Film ‘Helden’ gelanceerd

17 juni 2014

De nieuwe veteranenfilm ‘Helden’ van regisseur Hans Heijnen is maandagavond 16 juni in première gegaan. Zo’n dikke tweehonderd gasten hadden zich verzameld in het mooie  Eye Amsterdam om de film te bekijken. Daaronder twee van de vier hoofdrolspelers met hun familie: verzetsheldin Joke Folmer en Afghanistanveteraan Mike van de Vondervoort. Marco Kroon, nog ingezet in Mali, liet zich vertegenwoordigen door zijn echtgenote en dhr. Albert Hoeben moest zich verontschuldigen.

Zie de premiere van de film “Helden”

De avond werd geopend door de vicevoorzitter van het Comité Nederlandse Veteranendag, opdrachtgever voor de film, luitenant-generaal Ton van Ede. Daarna sprak dhr. Robert Croll, voorzitter van medefinancier het vfonds. Hij vroeg in een pakkend betoog aandacht voor onbekende helden. Na de film die ruim 50 minuten duurt, vertelde regisseur Hans Heijnen over het maken van de film. Hij benadrukte dat het dit keer – daarvoor maakte hij ‘In Vredesnaam’ en ‘Groeten uit Libanon’ – niet gemakkelijk bleek om actief dienende militairen te betrekken bij de film. Maar de hoofdrolspelers waren enthousiast over de film. Mike van de Vondervoort: ‘Het is precies zoals ik het gezegd heb en me herinner. Er is niks aan geknoeid, het is eerlijk. Goed gedaan.’

De film is later dit jaar verkrijgbaar op dvd, maar wordt eerst nog vertoond bij een of meerdere zendgemachtigden, bij lokale veteranendagen en bij verschillende regionale omroepen.

Zie de trailer van de film “Helden”