Dit zijn de 10 mooiste foto’s van de Veteranendag fotowedstrijd

30 mei 2018

In heel Nederland maakten basisschoolklassen foto’s rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. De tien inzendingen met de mooiste foto’s zijn door een jury geselecteerd.

Tot en met 3 juni kan er op hen gestemd worden via fotowedstrijd.veteranendag.nl. Op vrijdag 8 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar mag met zijn/haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal met de premier en de koning. Daarnaast krijgt de winnaar een vlucht in een oude Dakota.

Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maken de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president.

Vakjury
De jury bestaat uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag)