Witte Anjerperkje-Ambassadeurs

Pascal van der Voort is op dit moment de enige Witte Anjerperkje-Ambassadeur van het Nationaal Comité Veteranendag. Als ambassadeur zal hij zich inzetten om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland. Door zijn persoonlijke affectie met de Witte Anjer, veteranen en de veteranengemeenschap en bovendien zijn inzet en netwerk is hij ambassadeur geworden.

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjerperkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Sint Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar hopelijk worden uitgebreid.

Pascal van der Voort, ambassadeur van het Witte Anjerperkje

‘Een klein gebaar kan heel veel erkenning geven, dat moeten we niet vergeten.’
Pascal van der Voort

Pascal van der Voort vindt het een grote eer om één van de drie ambassadeurs te worden van de Witte Anjerperkjes. Pascal is 39 jaar, woont in Eindhoven en is veteraan. Zijn vader heeft 6 jaar bij de marine gezeten en onder andere op de Karel Doorman (R81) gevaren. Pascal is zelf bij de onderzeedienst gekomen en is drie keer uitgezonden, waarvan twee onder de vlag Enduring Freedom in het Midden-Oosten en een keer onder de vlag van een speciale operatie. De Witte Anjer is voor hem heel belangrijk en zijn bijna 11-jarige zoontje heeft daarin een belangrijke rol voor hem. “Mijn zoontje is zich nu bewust van wat de Witte Anjer inhoudt en op het moment dat hij die draagt is hij zich er bewust van wat de betekenis is, en wat je uitdraagt. Het staat eigenlijk los van wat het voor jou betekent. Een klein gebaar kan heel veel erkenning geven, vergeet dat niet.” Zo ook de Witte Anjerperkjes waar hij zich extra voor gaat inzetten. Want als Pascal zich ergens in vastbijt, laat hij het niet snel meer los.

Pascal van der Voort als ambassadeur van het Witte Anjerperkje in Eindhoven

Leo Reawaruw († 7 oktober 2022)

Fotocredit: Manon van der Zwaal
‘De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten’
Leo Reawaruw

Leo Reawaruw is in 1980 uitgezonden geweest naar Libanon en zet zich al jaren in voor alle veteranen. Door zijn ervaringen als militair maar ook door het KNIL verleden van zijn familie streeft hij naar een totale erkenning en waardering van veteranen. Met zijn drijfveer en zijn grote netwerk zet Leo zich nu ook in voor de Witte Anjerperkjes in Nederland. “Het zou fantastisch zijn als alle gemeenten waar KNIL Ambonezen of te wel Molukse veteranen en hun nazaten wonen een Witte Anjerperkje hebben. Het is volgend jaar 70 jaar na dato dat de KNIL Ambonezen hier kwamen voor maximaal zes maanden. Dat geeft voor mij een extra dimensie en reden om me in te zetten hiervoor. Bovendien werk ik mee omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een extra motivatie voor de gemeenten om ook in hun gemeente een Witte Anjerperkje te hebben. Ik vecht voor alle veteranen. Het eerste wat ik wil bereiken als ambassadeur is dat in Friesland, de elf steden, allemaal een Witte Anjerperkje hebben. De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

Leo Reawaruw bij de opening van het Witte Anjerperkje in Sneek met burgemeester Jannewietske de Vries en wethouder Mark de Man

Maja Steenwijk (gestopt per 1 september 2022)

maja steenwijk
‘Ik probeer heel Nederland aan de Witte Anjer te krijgen’
Maja Steenwijk

Al lange tijd zet Maja Steenwijk zich in voor de veteranen en zo ook de Witte Anjer én de Witte Anjerperkjes. Door de jaren heen heeft zij, met veel zorg, een enorm groot netwerk opgebouwd, van hoog tot laag en binnen en buiten de veteranengemeenschap. “Ik ben hier niet alleen trots, maar ook zuinig op.” vertelt Maja. Al diverse gemeenten in Nederland, zoals Wassenaar, hebben een Witte Anjerperkje aangelegd naar aanleiding van de inspanningen van Maja. “Ik probeer heel Nederland aan de Witte Anjer te krijgen. Al is het soms hard werken en de “zaak” verdedigen maar het is voor een goed doel. Daarbij vind ik het geweldig fijn om mooie mensen bij elkaar te brengen. Het is erg leuk om creatief bezig te zijn en dat kan op veel manieren.” Dit is dan ook een van de vele redenen geweest dat, in 2013, Maja Steenwijk door Koningin Beatrix benoemd is tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Het had niet anders kunnen zijn dat Maja een van de drie ambassadeurs zou worden namens het Nationaal Comité Veteranendag. Want eigenlijk is ze dat al lang en zijn wij blij dat Maja nu officieel ambassadeur is om nog meer Witte Anjerperkjes te helpen verwezenlijken in Nederlandse gemeenten.

Maja Steenwijk bij de opening van het Witte Anjerperkje in Veenendaal met veteraan Hermy Heymann en wethouder Engbert Stroobosscher.