Concerten Vrij Land van start

23 september 2019
Vrij Land 21092019

Op vrijdag 20 september gingen maar liefst twee uitvoeringen van het concert ‘Vrij Land’ in première in theater De Schalm in Veldhoven. Overdag voerde de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ de educatieve uitvoering twee keer uit voor bijna zevenhonderd leerlingen in de leeftijd van 10 – 15 jaar oud. ’s-Avonds nam de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ de zaal over en verraste de gasten van de gemeente Veldhoven met een spetterende en langere theateruitvoering van Vrij Land.

Zowel de educatieve voorstelling als de theatervariant gaan vanaf nu op tournee door Nederland. Vrij Land gaat in op het landelijke thema 75 Jaar Vrijheid, maar blijft niet stilstaan bij 1945. Ook wat er daarna en – nu nog – wordt gedaan voor onze vrijheid, heeft een serieuze plek gekregen.

kmkjwf-DSC_3969-LR

Voor meer informatie over het concert Vrij Land, klik hier.

Reactie:

“Op vrijdag 20 september jl mocht ik, in theater de Schalm Veldhoven, getuige zijn van de première van de educatieve voorstelling Vrijland door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.
Deze voorstelling is speciaal gemaakt om onze vrijheid die nu al 75 jaar duurt te vieren en een ode aan alle betrokkenen die hier actief een steentje aan bijdragen en/of bijdroegen.
 
Vooraf was ik wat gespannen over de reacties van de leerlingen, want harmonie en fanfare is in combinatie met jeugd en jongeren is niet bij voorbaat een succes.
 
Mijn angst bleek geheel en al onterecht. Wat een fantastische voorstelling!
Sowieso was de muziekkeuze perfect en de uitvoering door 20 orkestleden overweldigend. De twee verhalen (die door elkaar liepen) over een meisje waarvan haar opa 75 jaar geleden, tijdens de oorlog, verdween en de open ontmoeting met een Afghaans echtpaar waren boeiend voor de kinderen. Niet iedereen heeft alles meegekregen, maar wat geeft het?
Daarbij spraken de filmfragmenten met deels historische beelden en het hologram voor zich.
 
Op het eind van de voorstelling was het seconden lag doodstil voordat het applaus losbarstte, dat was ontroerend.
De eerste reactie die ik kreeg van een leerkracht groep 7: ‘Wauw, die kwam binnen! Bedankt dat wij hier bij mochten zijn.’
Er werden deze vrijdag twee voorstellingen gepeeld voor zo’n 800 Veldhovense leerlingen.
En inderdaad: ‘Wauw, die kwam binnen! Bedankt dat wij hier bij mochten zijn.”
 
 
Ot Ottenheim
Cultuurcoach Brede School Veldhoven