Bailey Bridge maakt weg vrij voor defilé Veteranendag

28 juni 2013

De Haagse wethouder Boudewijn Revis (links) en kolonel b.d. Jan Rijken openen de ‘Bailey Bridge’, die tijdelijk het Korte Voorhout verbindt met de Koningskade. De brug is aangelegd om op Veteranendag, zaterdag 29 juni, het nationaal defilé te kunnen laten plaatsvinden.

De stoet detachementen, waaronder nu voor het eerst ook een hondenbrigade en pakpaarden, maakt vanaf het Malieveld tussen 13 en 14 uur een ronde door het centrum van Den Haag. Het defilé sluit af met motoren en militaire voertuigen. De Baileybrug is aangelegd vanwege de bouw van een nieuwe brug, waarover enkele jaren nieuwe trams van Den Haag CS richting Scheveningen zullen gaan rijden. Om die werkzaamheden geen vertraging te laten oplopen, wordt de Baileybrug na afloop Veteranendag weer weggehaald.

De Bailey Bridge is in de vorige eeuw ontworpen door Donald Coleman Bailey en in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gebruikt. De onderdelen van de brug kunnen zonder inzet van kranen in elkaar gezet worden. De metalen pinnen waarmee de wethouder en de kolonel b.d. de openingshandeling verrichtten, worden gebruikt om de elementen van de brug aan elkaar te bevestigen.