Aangescherpte beveiliging NAW-gegevens voor lokale veteranendagen

2 november 2017

Aangescherpte beveiliging NAW-gegevens voor lokale veteranendagen

Honderden gemeenten hebben de afgelopen jaren bij het Veteraneninstituut (Vi) NAW-gegevens opgevraagd van veteranen zodat ze hen konden uitnodigingen voor een eigen lokale veteranendag. In 2016 organiseerden 247 gemeenten zo’n eigen veteranendag. Uit onderzoek blijkt dat veteranen deze acties van gemeenten belangrijk vinden. Het draagt bij aan hun gevoel van erkenning en waardering.

Het aanvragen van NAW-gegevens kan de komende jaren nog steeds, maar moet op een iets andere manier. Dit omdat vanuit de nieuwe algemene verordening  gegevensbescherming de beveiliging wordt aangescherpt. Deze verordening wordt van kracht vanaf mei 2018.

Om de gemeenten te kunnen blijven voorzien van deze gegevens, richt het Vi een speciale digitale omgeving in met daarin de NAW-gegevens van veteranen, in en uit dienst. De gegevens worden na gebruik door de gemeente automatisch vernietigd.

Wat betekent dit voor de gemeente?

De gemeenten moeten toegang krijgen tot de  beveiligde digitale omgeving en daarvoor zijn enkele gegevens nodig. De bij het Vi bekende vaste contactpersonen van de gemeenten, worden daarover per brief benaderd in december en januari.

Als een gemeente nog nooit NAW-gegevens van veteranen heeft aangevraagd, maar dat het komend jaar wel wil doen, dan is het zelf opgeven van een contactpersoon ook mogelijk. Dat kan via info@veteraneninstituut.nl of via 088-3340050.

Gemeentelijke inspiratiedagen 2018

Ieder jaar organiseren het Veteraneninstituut en het Nationaal Comité Veteranendag inspiratiedagen voor gemeenten die eigen veteranenactiviteiten willen organiseren. In 2018 vinden deze dagen plaats op 23, 24, 25 en 26 januari, verdeeld over Nederland. Alle gemeenten worden eind november 2017 vanuit de VNG uitgenodigd voor deze bijeenkomsten. Ook daar wordt het onderwerp NAW-gegevens veteranen besproken.

Meer info over het organiseren van een lokale veteranendag? Kijk op www.veteraneninstituut.nl of neem contact op via 088-3340050.

Meer nieuws