95-jarige Amsterdamse veteraan krijgt alsnog eremedailles

16 september 2016

95-jarige Amsterdamse veteraan krijgt alsnog eremedailles

De heer Francis uit Amsterdam kreeg op 15 september j.l. alsnog de medailles uitgereikt die hem toekomen. De voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag de heer Boele Staal, speldde de 95-jarige veteraan het Mobilisatie-Oorlogskruis op voor zijn inzet in het Nederlandse leger. Tevens kreeg hij het Ereteken Orde en Vrede uitgereikt.

De heer Francis heeft de uitreiking, ruim 60 jaar naar zijn inzet, te danken aan de 38-jarige veteraan Marco Huysdens. Marco doet in zijn vrije tijd onderzoek naar KNIL-veteranen die nooit onderscheiden zijn en probeert die onderscheidingen alsnog toegekend te krijgen. Veel KNIL-militairen hebben nooit een onderscheiding ontvangen. In de naoorlogse periode werd daarin weinig energie gestoken en waren de dossiers incompleet of niet beschikbaar. Daar komt bij dat KNIL-veteranen moesten betalen voor hun onderscheiding.

De heer Francis werd in 1921 geboren in Batavia en was tussen 1940 en 1950 in militaire dienst. Hij werd in 1942 krijgsgevangen genomen door de Japanners, tewerkgesteld aan de aanleg van de Birma-spoorlijn en overleefde ‘friendly fire’ bombardementen van de geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij werkzaam in het KNIL. In de jaren ’50 kwam de heer Francis naar Nederland. Hij woont momenteel in Amsterdam.

Meer nieuws