200.000 kijkers voor de Nederlandse Veteranendag

28 juni 2021

In een aangepast programma in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag vond de 17e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld eerden in hun toespraken de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Stef Bos componeerde een speciaal lied voor veteranen en zong dit op de dag zelf onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Ook was er muziek van Claudia de Breij en Snelle. Vier veteranen deelden hun verhaal in de Schouwburg.  200.000 kijkers keken naar de uitzending van de plechtigheid.

Demissionair minister-president Mark Rutte sprak de hoop uit dat er volgend jaar een fysiek evenement met publieksactiviteiten zal plaatsvinden, waar veteranen elkaar weer in het echt kunnen ontmoeten: “Gelukkig ziet het er naar uit dat u elkaar volgend jaar weer in het echt kunt ontmoeten op het Malieveld. Want daar klopt het echte hart van Veteranendag.” Voorafgaand aan de plechtigheid deelde Claudia de Breij waarom zij Veteranendag belangrijk vindt: “Ik vind Veteranendag een mooi gegeven. Ik vind het ontroerend als mensen zich vasthouden aan de afspraak. Hoe groter de afspraak, hoe bijzonderder het is. We hebben met elkaar bepaalde afspraken gemaakt om democratie en recht in stand te houden. Door de inspanning van de veteranen is er recht en democratie.”

In heel het land toonden mensen hun waardering voor veteranen. In onder andere gemeenten Krimpen aan den IJssel en Pekela werd de officiële Veteranenvlag gehesen. Op initiatief van veteranen Pascal van der Voort en André Coensen stond voetbalclub PSV ook stil bij de Nederlandse Veteranendag. Daarnaast openden meerdere gemeenten een Witte Anjer Perkje: het symbool voor erkenning en waardering van veteranen. Dit gebeurde onder andere in Wierden, Almelo, Hoogeveen, Arnhem, Helmond, Sneek, Den Haag (Museum Sofiahof), Teylingen, Kerkrade, Noordwijkerhout, Vlissingen en Vlaardingen.

Ode aan onze veteranen

Nieuw dit jaar is het MAX-programma waarin muziek gebaseerd op veteranenverhalen centraal staat, genoemd: ‘Ode aan onze Veteranen’. In het programma worden vijf verschillende veteranen voorgesteld. Hille Hillinga werd uitgezonden naar Afghanistan en raakte daar gewond. Hij heeft zijn passie voor fotografie gecombineerd met zijn werk en is nu werkzaam als defensiefotograaf. Kimberley Dinée draaide meerdere missies in de strijd tegen de piraterij in Somalië. Stefanus (Noes) Ririhena is een KNIL-militair, een van de steeds kleiner wordende groep Molukse veteranen die precies dit jaar 70 jaar geleden naar Nederland kwam. Lyanne en Erik Paskamp zijn als echtpaar op missie naar voormalig Joegoslavië geweest. Zij werden beschoten en verdreven uit het Rainbowhotel, hun commandopost in Sarajevo. Lyanne liep er een trauma op en Erik kreeg tijdens een geheime missie een ongeluk, waardoor hij nu zijn onderarm mist. De 3JS, Marcel Veenendaal, Trijntje Oosterhuis, Yosina Roemajauw en Elske DeWall zingen de veteranen toe onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

‘Ode aan onze Veteranen’ wordt zondag 4 juli om 18.10 uur uitgezonden bij Omroep MAX op NPO 1.