13-jarige Alex uit Putten wint landelijke Kidschallenge Veteranendag

12 juni 2020

Alex met zijn klas en Dennis Kroon / Fotografie Every Media

Alex en zijn klas van het Chr. College Groevenbeek winnen vlucht in een Dakota vliegtuig.

Het Nationaal Comité Veteranendag organiseert elk jaar een wedstrijd voor kinderen. Met deze wedstrijd worden kinderen uitgedaagd om na te denken over thema’s als vrijheid, oorlog en vrede en het belang van waardering voor veteranen. De opdracht van dit jaar was: Maak een vlog over vrijheid. De 13-jarige Alex noemde zichzelf Mr. Freedom en maakte samen met zijn klasgenootjes Stan, Kyona en Sara, de winnende vlog. Hiermee wint Alex met zijn klas een vlucht in een Dakota vliegtuig én isThij als exclusieve gast uitgenodigd om in de Ridderzaal aanwezig te zijn. Om dit nieuws te vertellen kwam actief dienend veteraan en Voice of Holland finalist Dennis Kroon, vandaag speciaal in een militair voertuig naar het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo, om Alex en zijn klasgenoten te verrassen.

“Ik had niet verwacht dat we zouden winnen”
“Ik had geen flauw idee, ik schrok me helemaal de mallemoer!”, gaf de 13-jarige winnaar Alex als eerste reactie nadat Dennis Kroon met een cameraploeg de klas binnenkwam lopen. “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen.” Alex en zijn klasgenoten Stan, Kyona en Sara maakten samen de vlog nadat hun mentor Titia Bron hen op de hoogte bracht van de Kidschallenge van Veteranendag: “Tijdens de coronacrisis was het soms best eenzaam thuis voor de kinderen. Als mentoren vonden we het leuk dat de leerlingen met deze opdracht iets samen konden doen, terwijl zij op afstand zaten.”

“Ik vind het geweldig want ik heb nog nooit gevlogen!”
Alex en zijn klasgenoten Stan, Kyona en Sara, maakten een vlog waarin zij vertelden over vrede, oorlog en veteranen. Sara vertelt: “Ik vind dat veteranen goed werk hebben gedaan om onze vrijheid te beschermen. Ik kijk met trots naar onze veteranen die onze vrijheid hebben bewaard.” In de vlog gaven de leerlingen voorbeelden van oorlogssituaties en een definitie van wat een veteraan eigenlijk is. Als afsluiter gaf Alex – Mr. Freedom – een tip voor ons allemaal: “wees zuinig op je vrijheid”. Van de twintig officiële inzendingen werd de vlog van het Chr. College Groevenbeek gekozen, zij scoorden het hoogst van alle inzendingen in originaliteit en creativiteit. Over het winnen van een Dakota vlucht met zijn klas zegt Alex: “Ik vind het geweldig want ik heb zelf nog nooit gevlogen dus dat wordt heel spannend voor mij!” Bekijk de winnende vlog hier.

Exclusieve gast in de Ridderzaal
Ook is Alex (Mr. Freedom) uitgenodigd bij de officiële programma tijdens Veteranendag in de Ridderzaal op zaterdag 27 juni. Daar zal hij een witte anjer overhandigen aan de aanwezigen veteranen, waaronder Dennis Kroon. In de Ridderzaal vertellen vier veteranen hun verhalen en worden geëerd met korte toespraken en filmpjes. Er zijn optredens van onder andere Marcel Veenendaal (DI-RECT) en zanger en veteraan Dennis Kroon op. Tijdens het programma zal de vlog van Mr. Freedom worden getoond en de verrassende bekendmaking op school. Het programma in de Ridderzaal wordt live uitgezonden op zaterdag 27 juni om 12.45 uur bij NPO1.

Dakota vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog
Het Dakota vliegtuig is gebouwd voor de Amerikaanse luchtmacht en verhuisde begin 1944 naar Europa. Op 6 juni 1944 nam dit toestel deel aan Mission Boston, een nachtelijke operatie waarbij 370 Dakota’s (vijf uur vóór de landingen van D-Day) ruim 6.400 parachutisten boven Normandië dropten. Drie maanden later maakte deze Dakota onder andere onderdeel uit van de luchtlandingen in Nederland gedurende operatie Market Garden.

Alex met Dennis Kroon Winnaar Vlogwedstrijd
Prijsuitreiking door veteraan Dennis Kroon / Fotografie Every Media