10.000-ste leerling krijgt veteranenles

24 april 2012

Maandag 23 april werd een mijlpaal behaald bij het project ‘Verhalen Van Veteranen’. De 10.000-ste leerling kreeg les van Bosnië-veteraan Gerrit Jan Hoefnagel op de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal. Dat gebeurde in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Nog drie andere collega’s van deze Bosnië-veteraan gaven die dag een veteranenles aan in totaal 375 leerlingen over hun inzet in Afghanistan, Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Het organiserende Veteraneninstituut maakte – samen met de school – een feestje van de bijzondere lessen. Zo reed er een witte YP 408 het schoolplein op, het pantserwielvoertuig dat vooral in Libanon werd ingezet. De kinderen werden allemaal op de foto gezet rond het voertuig en gingen die dag verder op bezoek bij Fort de Bilt en de Grebbeberg. Daarnaast ondersteunde de musical Soldaat van Oranje de behaalde mijlpaal met het ter beschikking stellen van enkele vrijkaarten.

Het project ‘Verhalen Van Veteranen’, eerder bekend onder de naam ‘Veteranen voor de Klas’, bereikte in het schooljaar 2008/2009 2600 leerlingen. Drie jaar later is dit aantal verviervoudigd. De ambitie voor het jaar 2015 ligt op 20.000 leerlingen.

Het doel van Verhalen Van Veteranen is om via lessen in de bovenbouw van de basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs aan de jeugd duidelijk te maken wat veteranen zijn en gedaan hebben. Op die manier wordt getracht om aan de basis van de samenleving waardering en erkenning te genereren voor alle mannen en vrouwen die zich namens Nederland hebben ingezet in dienst van de vrede.

Voor een grotere afbeelding klik hier.