Nederlandse Veteranendag

Veteranendag op:
Archief
140403_NLVD2013

Veteranendag 2013

Wederom was de Nederlandse Veteranendag 2013 een groot succes. Voor het eerst nam koning Willem-Alexander in zijn landmachtpak het defilé af. Geholpen door het toch nog mooie weer bezochten ruim 85.000 mensen de locaties in Den Haag waar de hoofdprogrammadelen zich afspeelden: het Malieveld en de route van het defilé rond het Binnenhof. De middaguitzending van de NOS werd wat gehinderd door de start van de Tour de France op Nederland 1, maar al met al keken toch ruim 330.000 mensen naar de Nederlandse Veteranendag op televisie.

Opvallend in de route van het defilé was de start over een dubbele baileybrug die op de plaats was gelegd van de verdwenen aloude Bosbrug, vlak naast het Malieveld. Genietroepen hadden de dagen ervoor hard gewerkt om deze passage te construeren. Het publiek maakt gretig gebruik van de tijdelijke overgang en veel Hagenaars hadden zich al eerder afgevraagd of de brug niet gewoon kon blijven liggen om zo het omrijden en lopen te vermijden. Dat kon echter niet, dan zou de bouw van de nieuwe brug teveel gehinderd worden, die moet eind dit jaar weer op zijn plaats liggen.

Staande ovatie voor Dutchbatt 3

Vooral de twaalf speurhonden van de Koninklijke Luchtmacht trokken de aandacht, zowel in het defilé als in de media de dagen voor de Veteranendag. De honden die eerder ingezet waren tijdens missies om explosieven op te speuren, liepen naast hun militaire baasjes alsof er niets aan de hand was. Een medaille bestaat er nog niet voor deze veteranen-viervoeters, net zoals niet voor de pakpaarden die meeliepen in een detachement van de mariniers. Dit in tegenstelling tot andere landen waar dieren wel gedecoreerd kunnen worden. Een van de kleinste detachementen was dat van nieuwkomer G4S, een beveiligingsfirma. Werknemers daarvan, ex-militair en veteraan, liepen voor het eerst trots mee. Een ander nieuw detachement bestond uit medisch personeel afkomstig van de Defensie relatieziekenhuizen, herkenbaar aan het rode kruis. De stoet van meer dan honderd detachementen en muziekkorpsen werd bewonderd vanaf de volle tribunes langs de route in de buurt van de Kneuterdijk. Indrukwekkend was de staande ovatie die het Srebrenica detachement van Dutchbatt 3, te beurt viel. Menig meelopende veteraan uit dit detachement moest een traantje weg pinken.

Bestorming van de koning

Na afloop van het defilé vertrok iedereen naar het Malieveld voor een hapje, drankje, muziek en natuurlijk om met elkaar nog een gezellige laatste deel van de dag te beleven. Ook premier Rutte en de minister van Defensie mengden zich op het Malieveld onder de veteranen en het publiek. Eerder had koning Willem-Alexander dat al gedaan op het Binnenhof. Daar sprak hij met gedecoreerde militairen en liet hij zijn ‘bestorming’ door enthousiaste kinderen die met hem op de foto wilden, met een vriendelijke lach over zich heen komen.

Veteranendag niet meer weg te denken

De dag was begonnen met een indrukwekkend muzikaal programma in de Ridderzaal voor veteranen en genodigden. Met een viertal speciaal samengestelde clips en daarbij gecomponeerde muziek, gespeeld door het ensemble van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, werden meerdere veteranen en hun missies belicht. Soliste Vera de Bree wist de emotie herhaaldelijk te raken met haar warme zang, maar de vrolijke lach kwam er weer in bij het optreden van Yes-R en dertig scholieren van de Amersfoortse basisschool de Zonnewijzer. Zij zongen een bijzondere veteranenrap die ze eerder op school hadden samengesteld. Premier Rutte sprak de zaal toe en maakte een vergelijking met de kijk op veteranen bij de stichting van Bronbeek, 150 jaar geleden, en de situatie van nu. Hij zei verder dat hoewel de Nederlandse Veteranendag pas negen jaar oud was, de jaarlijkse dag niet meer weg te denken was. Volgend jaar gaat de veteranendag haar tweede lustrum in: 10 jaar Nederlandse Veteranendag op zaterdag 28 juni 2014.

Het Nationaal Comité Veteranendag dankt

Wij gebruiken cookies op deze website. Lees ons cookiebeleid voor meer informatie.